Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Het geluid van tandwielen die op elkaar afstemmen?

Vraag gesteld door R. Kruijt op 11 april 2021

seat ibiza tsi hr657h, maakte na t starten eenmalig t geluid van : zoemend zoekend geluid wat mij deed denken aan iets hydrolisch zoals tandwielen die de juiste instelling zochten. Weken niets bijzonders meer gehoord tot ik met een redelijk koude motor vorige week heel rustig optrok in zijn 1 en ik hetzelfde geluid weer even hoorde, echter niets te merken aan de rijprestatie.

Wat zou dit kunnen zijn, er ratelt niets. heeft de seat ergens iets mechanisch zitten wat kan reageren met opstarten én het optrekken in zn eerste versnelling?

De seat zit nog in zn garantie, zou fijn zijn tijdig te kunnen achterhalen wát dit voor geluid is geweest, oproepen lukt niet.
 

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Uw Seat maakte na een koude start een geluid. U omschrijft het als een zoemend, zoekend geluid. Dat was eenmalig. Later kwam het nog wel een keer terug. Wat het geluid zou kunnen veroorzaken kan ik vanaf hier niet zeggen. Er zijn teveel mogelijke oorzaken van 'een geluid' om hier nu iets zinnigs over te kunnen zeggen. Ik zou het bijgeluid in ieder geval melden bij uw leverancier, zodat het eventuele mankement in ieder geval ín de garantieperiode is gemeld.