Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Geschikte fietsendrager

Vraag gesteld door op 30 maart 2021

Ik heb een Ford Fiesta, bouwjaar 2015, met een trekhaak. Ik wil graag een fietsendrager hierop plaatsen voor 3 mountainbikes. Echter, dit overschrijdt mogelijk de maximale kogeldruk. De fietsen samen zijn al 45 kilo.
Vraag 1: Klopt het dat ik daardoor geen fietsendrager op trekhaak kan plaatsen?

Vraag 2: kunt u mij adviseren over goede alternatieven? Een fietsendrager op het dak ben ik niet zo’n voorstander van, denk dat ik de fietsen er niet zelf op kan zetten.

Ik hoor graag van u.

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U wilt graag 3 fietsen vervoeren met de Fiesta en loopt aan tegen de kogeldruk.

De kogeldruk van uw auto is afhankelijk van uitvoering en motortype maar ik vermoed dat deze 50 kilo bedraagt (is te vinden op het typeplaatje). Indien u 3 fietsen wilt vervoeren wordt dit snel overschreden inderdaad.

De maximale kogeldruk mag u officieel niet overschrijden. De praktijk leert echter dat het controleren van de kogeldruk niet echt een politieactiviteit is en dat ook vaak onbewust dit soort combinaties de weg op gaan. Het lijkt min of meer gedoogd te worden, wellicht omdat men niet de ervaring heeft dat dit veel onveilige situaties heeft opgeleverd. We benadrukken wel dat het wettelijk niet mag, maar in de praktijk lijkt men er coulant mee om te gaan.

De opgave van de maximum kogeldruk niets zegt over de sterkte van de trekhaak. Die heeft echt geen moeite met het genoemde gewicht. De maximale kogeldruk is vooral bestemd voor een stabiele combinatie auto en caravan/aanhanger. Op een paar merken na wordt er echter voor de fiestendrager geen hogere alternatieve kogeldruk opgegeven ten opzichte van de kogeldruk in geval van een aanhanger, en mag u deze dus volgens de letter van de wet niet overschrijden.

Er zijn wel dakfietsendragers verkrijgbaar met een liftsysteem zodat de fietsen niet boven het hoofd getild hoeven te worden. Zie: Dachlift Evolution YouTube. Ik ben bang dat dit de enige optie is of u zou een aanhanger moeten aanschaffen en hierop de fietsen verplaatsen.