Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Garantie motor revisie

Vraag gesteld door D. Gaarlandt op 2 april 2021

Ik heb bij een bedrijf mijn motor van de auto laten reviseren na 4000 kilometer is de hele motor weer in mekaar gedraaid heb ik nog garantie op de reparatie?
 

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U heeft de motor van uw auto laten reviseren, maar na 4000 km is de motor wederom in elkaar gedraaid. U wilt graag weten of u recht heeft op garantie.

Garantie
Als de motor geplaatst is door een BOVAG bedrijf geldt in ieder geval een BOVAG garantie van 6 maanden. Als de motor niet goed blijkt te zijn, dan gaat de motor terug naar de werkplaats en wordt de motor opnieuw hersteld. Het is daarnaast gebruikelijk dat op een revisiemotor zelf een garantie wordt gegeven van één jaar.

Oorzaak
Het is van belang om de oorzaak van het probleem te kennen. Als de motor in elkaar is gedraaid omdat u bijvoorbeeld zonder olie of koelvloeistof heeft gereden, dan heeft u het probleem veroorzaakt en behoren de kosten voor herstel voor uw rekening te blijven.

Garage aansprakelijk
De garage kan aansprakelijk zijn voor de schade als u kunt bewijzen dat het aan de garage te wijten is dat de motor in elkaar gedraaid is. Als de garage een fout heeft gemaakt bij het plaatsen van de motor of het uitvoeren van de revisie, kunt u de gevolgschade verhalen op de garagist.

Conclusie
Afhankelijk van de gemaakte afspraken heeft u recht op herstel onder garantie. Na een goed uitgevoerde motorrevisie mag u een fors hogere levensduur dan 4000 km verwachten, uitgaande van normaal gebruik en onderhoud. In principe mag men van een gereviseerde motor dezelfde verwachtingen hebben als van een nieuwe motor. Als u geen garantie bent overeengekomen dan kunt u mogelijk toch de garage aanspreken die de revisie heeft uitgevoerd. U zult dan moeten bewijzen dat het in elkaar draaien van de motor het gevolg is van een toerekenbare fout van de garagist. Het feit dat de gereviseerde motor zo snel na de revisie problemen geeft, doet vermoeden dat er iets niet goed is gegaan bij de revisie.

Voor meer informatie over uw rechten bij klachten na een reparatie, verwijs ik u graag naar onze website.