Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

E achter B rijbewijs

Vraag gesteld door op 6 april 2021

Ik kom er niet goed uit of ik nu wel of niet een E rijbewijs moet halen voor mijn caravan.
mijn auto heeft een leeggewicht van 1690kg
mijn caravan heeft een leeg gewicht van 1200kg en mag max 300kg laden.
totaal is dit dus minder dan 3500kg. moet ik dan een rijbewijs E halen?
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of u voor de genoemde combinatie noodzakelijkerwijs E achter rijbewijs B moet hebben.

Rijbewijs BE
Een aanhanger met een toegestane maximum massa tot 750 kg mag altijd met rijbewijs B getrokken worden, ook als de totale treinmassa boven 3500 kg uitkomt.

Wanneer heb ik rijbewijs E achter B nodig?
Het rijbewijs E achter B is verplicht voor het rijden met een combinatie waarvan de maximum toelaatbare massa (leeggewicht + laadvermogen) opgeteld meer is dan 3500 kg in geval van een aanhanger waarvan de maximum toelaatbare massa meer is dan 750. 

Uw combinatie
Uw BMW heeft een maximaal toelaatbare massa volgens de RDW van 2365 kg. De maximaal toelaatbare massa van de caravan is volgens u 1500 kg. Dan leert een simpel rekensommetje dat de maximaal toelaatbare massa van de auto + caravan = 3865 kg. Dan is dus BE voor u onvermijdelijk of rijbewijs B plus. Een rijbewijs B plus is een "tussenstap" van het rijbewijs B naar BE. Met het rijbewijs B plus mag je een auto met aanhangwagen besturen met een totaalgewicht (auto + aanhanger) tot 4.250 kilo. Voor een zwaardere combinatie heb je het rijbewijs BE nodig.

Ik wil benadrukken dat uw rekensommetje is op basis van de lege massa van beide voertuigen. Maar het gaat dus om de maximaal toelaatbare massa, óók wanneer het werkelijke gewicht op straat een stuk lager is.