Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Distributieketting Toyota Yaris

Vraag gesteld door P. Lieven op 5 april 2021

Distributieketting toyota yaris moet vervsngen worden. Dacht dat die een autoleven meeging. Moet kosten zelf betalen plm 1000euro.
Is dealeronderhouden, 150.000km en van jaartal 2005.
Is dat reeel of moet de dealer de kosten vergoeden?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw Toyota Yaris van 2005 moet met inmiddels 150.000 km op de teller een nieuwe distributieketting hebben.

Er is inderdaad géén opgegeven vervangingstermijn voor de distributieketting en is dit ook best redelijk uitzonderlijk bij deze auto. U merkt terecht op dat de levensduur van deze aandrijfketting toch eigenlijk wel een autoleven zou moeten zijn. Meestal gaan wij bij dergelijke componenten uit van een levensduur van tenminste 10 jaar bij normaal gebruik en regulier onderhoud.

Ik begrijp dat noodzakelijke vervanging een onaangename en onverwachte verrassing is maar inmiddels betreft het wel een auto met een respectabele leeftijd van 16 jaar. Hoe onverwacht het misschien dan ook is, na 16 jaar gebruik kan je nu ook weer niet spreken van een non conform product.

Dus een dealer aansprakelijk stellen zie ik juridisch gezien niet snel in uw voordeel beslecht worden. Tenzij u de auto heel recent heeft gekocht, dan ligt de zaak anders. Maar wanneer de auto altijd trouw is onderhouden bij de betreffende dealer, zou u wel uw dealer kunnen verzoeken enige vorm van coulance aan te bieden. Dus een toeschietelijk gebaar van de dealer omdat dit gezien de tellerstand toch niet écht een te verwachten defect is. Maar de leeftijd van de auto is in uw nadeel en bent u echt overgeleverd aan een gul gebaar van de dealer. Afdwingen lijkt me kansloos.