Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Citroën C1 1.0

Vraag gesteld door op 12 april 2021

In de zomer willen mijn vriendin en ik op vakantie naar bergen (Oostenrijk, Zuid-Frankrijk of Slovenië). Het idee is om met een tent te gaan, dus wellicht dat de auto ook nog best volgeladen gaat worden.
Het nadeel is dat we een Citroën C1 met een 1.0 liter en 68 pk hebben. Is dit dan eigenlijk wel verstandig... Ik heb er mijn twijfels over, maar vind nergens de benodigde informatie.

Dus mijn vraag: Wat is eigenlijk het minimale vermogen om in de bergen te rijden? En is dan bijvoorbeeld de bergen in Oostenrijk beter begaanbaar dan in Zuid-Frankrijk?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt zich af of de beoogde vakantie in een bergachtige omgeving niet te hoog gegrepen is voor uw beladen Citroën C1 met 68 pk motorvermogen.

Ik ga u geruststellen. Dé Franse auto bij uitstek, de 2CV, had in de jaren 70 en 80 een motorvermogen van slechts 29 pk, een Renault 4 hooguit 34 pk. De oorspronkelijke Fiat 500 zag je ook volop in de bergen van Italië en had slechts 18 pk aan boord. Natuurlijk was dat min of meer met hangen en wurgen maar uw C1 met 68 pk is prima om daar de bergen mee te bedwingen. En ook van andere gebruikers vernemen we dat dat prima gaat. Maar tijdig terugschakelen is het devies. Lange snelweghellingen in 5 kunnen beter in 4 en met een beetje op toeren houden zijn haarspeldbochten ook prima te nemen wanneer u eenmaal de bergen ingaat. En eigenlijk is elke moderne auto prima in staat de bergen te trotseren. Het is vaak 'n beetje anticiperen op het juiste toerental in de juiste versnelling, maar u kunt gerust hopelijk aankomende zomer afreizen naar de betreffende landen.