Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Caravan trekken

Vraag gesteld door H. Muller op 1 april 2021

Tijdens de caravan cursus is mij destijds verteld bij het rijden met de caravan niet hoger te gaan dan de 4e versnelling. Heb nu een auto met 6 versnellingen, mag ik nu ook niet verder dan de 5e of kan ik ook in de 6e rijden?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Bij een caravantraining is u verteld om de hoogste versnelling te vermijden als de caravan is aangekoppeld. Daar zit wel wat in, maar ik vind het wel wat kort door de bocht. Het advies wordt gegeven om te voorkomen dat de motor bij een te laag toerental te zwaar wordt belast. Een te zware motorbelasting bij een te laag toerental heeft alleen maar nadelen. Het verbruik loopt op, er wordt veel hitte ontwikkeld in de motor en het draaiend gedeelte wordt mechanisch zwaar belast.

De vijfde of zesde versnelling zou ik niet zomaar uitsluiten met caravan zolang de bestuurder 'feeling' heeft met de motor. De motor moet zich namelijk niet voelen als een fietser die in een veel te zware versnelling de heuvel op moet zwoegen. Als de motor niet zwaar wordt belast kan deze best met een wat lager toerental draaien. Dat is comfortabel op de lange afstand. De gaspedaalstand geeft de chauffeur informatie over de mate waarin de motor wordt belast. Moet er veel gas worden gegeven om de snelheid er in te houden dan is het wel tijd om terug te schakelen. Benut het normale toerenbereik van de motor en wees niet bang om toeren te maken als de motor flink aan de bak moet, dus bergopwaarts of bij inhalen/invoegen. Een te laag toerental is eerder schadelijk voor de motor dan een hoger toerental.