Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Bredere zomerbanden en afrol geluid

Vraag gesteld door C.A. v.d. Boogaart op 8 april 2021

Op mijn BMW f10 bj. 2010 nieuwe Goodyear stilste met J teken Jaguar banden geplaatst, 245x45 18 inch dit in overleg gekozen wegens lage DB 67. Resultaat een irritant huilend geluid, slechts op hele hele(1%)kleine stukjes glad asfalt is dat huilen minimaal. Je hoort dat huilen al bij 40 km. Mijn vraag is hoe komt dit en zijn de originele velgen 17 inch band maat 225x55 stiller??? Of kan ik gewoon de speciale met ster banden voor BMW er om leggen op 18 velgen die er nu onder zitten? Ben 64 jaar reizend werk gehad tig keer de wereld rond en dus heel wat banden versleten, dit heb ik nog nooit mee gemaakt... o ja de lagers zijn oké is grondig gecontroleerd. En gelukkig, een aankoop garantie er op, dus mag ze omruilen. Hoor graag uw advies.

Antwoord van Menno

Antwoord van Menno

ANWB Expert

 

Met belangstelling hebben wij uw vraag gelezen. Als de lagers én de wielstanden van uw auto gecontroleerd zijn dan is het aannemelijk dat het in de banden zit. Wellicht is deze voor Jaguars ontwikkelde band toch minder geschikt voor de wielstanden en ophanging van uw BMW. Gelukkig heeft u een omruilgarantie en wij adviseren u andere banden te proberen op de velgen van uw keuze.

Een kleinere smallere bandenmaat is doorgaans stiller maar wij denken dat ook de 18" velgen met de juiste banden aan uw wensen en normen zou moeten voldoen. Goed, de volgende vraag is wilt u speciaal voor BMW ontwikkelde merkspecifieke banden of toch liever universele banden. Als uw auto run-flat banden heeft en u wilt ook run-flat blijven gebruiken, dan zouden wij u adviseren de merkspecifieke BMW banden te kiezen. Onze ervaring is dat deze goed zijn afgestemd op de ophanging, vering en demping van uw auto.

Als u geen run-flat banden gebruikt dan zou u ook kunnen kiezen voor de universele uitvoeringen. Bij merkspecifiek ontwikkelde banden gaat het eigenlijk om eigenschappen die op wens van de autofabrikant extra naar voren komen in de band. Vaak is dat brandstofverbruik, soms ook wel geluid. Niet zelden gaat dit wel ten koste van andere eigenschappen die veel consumenten ook belangrijk vinden zoals bijvoorbeeld slijtvastheid of grip op nat wegdek. Verder zien we nogal eens dat merkspecifieke banden ontwikkeld worden voor de typegoedkeuring of toelating van de auto maar dat er daarna geen doorontwikkeling meer is. Uw auto is uit 2010, die banden zouden dan ontwikkeld zijn in 2009 maar ook de modellen die nu nog geleverd worden zouden die stand der techniek kunnen hebben. Bij een universele band kunt u zeker uit de meest recente banden en laatste stand der techniek kiezen.

Op de website vindt u onze bandentests, daar kunt u zich oriënteren welke universele band u zou kunnen kiezen. Als u graag een sportieve band wilt dan kunt u het beste kijken bij de zomerbandentest van 2020 en de geteste bandenmaat 225/40 R18. Als u liever een allround en wat meer op comfort gerichte band wilt dan kunt u het beste kijken bij de zomerbandentest uit 2021 en de geteste bandenmaat 225/50 R17
De comfortbanden of all round banden zullen in zijn algemeenheid wat stiller zijn en wat langer mee gaan. De sportieve banden zullen wat strakker of nauwkeuriger sturen en nog wat meer grip bieden, vooral op droog wegdek.