Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto's voor lange mensen

Vraag gesteld door op 9 april 2021

Ik ben 2 meter lang en heb relatief lange benen. Daarom moet mijn autostoel altijd zo ver mogelijk naar achteren staan.

De middenstijl van een 5-deurs auto zit dan direct links een klein beetje voor mijn hoofd, op 10 uur zeg maar. De autogordel zit daarmee in een 5-deurs auto dan ook niet links achter me maar links op 10 uur. Werkt de gordel dan nog wel goed?

Tot nu toe heb ik altijd 3-deurs auto's gereden, daarbij zit de aansluiting van de autogordel een stuk verder naar achteren. Maar 3-deurs hatchbacks worden nagenoeg niet meer gemaakt geloof ik. In de hatchbacks heb ik tot nu toe alleen modellen van Mini gezien die nog 3-deurs zijn.

Ik vind het aanbod van 3-deurs auto's hiermee wel enorm achteruit gegaan ten opzichte van enkele jaren geleden. Het aanbod van auto's die geschikt zijn voor lange mensen is hiermee denk ik ook behoorlijk achteruit gegaan.
Dit terwijl mensen volgens mij gemiddeld gezien steeds langer worden.

Is er wellicht in de laatste jaren onderzocht welke auto's voor lange mensen geschikt zijn?
Zaken waar ik mijn twijfels bij heb als lang persoon zijn:
- Werkt de gordel in een 5-deurs auto nog wel goed als de stoel zodanig ver naar achter moet staan dat de middenstijl op 10 uur zit in plaats van op 8 uur?
- Dat de middenstijl niet op 8 uur zit maar op 10 uur komt het zicht opzij niet ten goede.
- Om een stoplicht te kunnen zien dat alleen maar boven de weg hangt moet je of een glazen dak hebben waar je doorheen kunt kijken of je moet slangenmens zijn.
- Instappen in een 5-deurs auto is een stuk onhandiger dan in een 3-deurs.

Vragen die ik heb:
- Klopt mijn aanname dat de autogordel niet meer goed werkt als de aansluiting ergens op 10 uur zit in plaats van achter me op 8 uur?
- Heb ik wellicht nog merken/modellen over het hoofd gezien (hatchback 3-deurs tot ca. 25.000 euro).
- Hebben jullie wellicht nog advies voor het aanschaffen van een nieuwe auto voor lange mensen?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Vanwege uw lichaamslengte zoekt u een driedeurs auto omdat de B-stijl bij een driedeurs verder naar achteren staat.

De B-stijl is de verticale stijl bij de voordeuren waar de gordel aan vast zit. Omdat u verder naar achteren zit is het prettig als de B-stijl ook verder naar achteren staat. De B-stijl ontneemt u een goed zicht naar links en de gordel loopt niet strak over uw schouder. Een gordel die speling heeft werkt minder goed en kan zelfs verhoogd letsel veroorzaken. Dat bleek uit een onderzoek waarbij het effect van dikke winterkleding op de werking van de gordel werd onderzocht. Een gordel die niet strak over de schouder loopt heeft waarschijnlijk hetzelfde effect.

U loopt tegen het feit aan dat er nog nauwelijks driedeurs hatchbacks nieuw worden aangeboden. In het B-segment is de Mini de enige. Met de kleinere Fiat 500, Peugeot 108 en Smart Fortwo houdt het aanbod onder 25.000 euro op. Een jaar of twee, drie geleden waren dat nog zo'n 15 modellen. De afgelopen twee jaar zijn er een groot aantal driedeurs modellen uit productie gegaan. Misschien is een jong gebruikte auto voor u een optie. Ik noem maar even een driedeurs BMW 1-serie. Het aanbod op de occasionmarkt is echter ook beperkt. De reden van het verdwijnen van de driedeurs hatchback is namelijk dat ze nauwelijks werden verkocht.