Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Autobanden

Vraag gesteld door op 5 april 2021

Occasion gekocht (volvodealer) in 2020. Kilometerstand was bij aankoop 9.438 km. Is thans17090 km. Moet nu al de voorbanden vervangen (3mm profiel) . Is dat normaal ? Ben huisarts (dus veel korte ritten)

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U kocht vorig jaar een jonge gebruikte Volvo met destijds nog géén 10.000 km op de teller. Inmiddels heeft u daar als huisarts 7.000 km bij gereden en staan de voorbanden op nog maar 3 mm profiel. U vraagt of dat normaal is.

Op zich is 3 mm profiel nog voldoende genoeg om vervanging uit te stellen tot de slijtindicatoren bloot komen te liggen bij een restant van 2 mm profiel. Vermoedelijk staat de teller dan op ruim 20.000 km maar is vervanging van de voorbanden inderdaad rijkelijk snel. Ik kan me voorstellen dat het stedelijke verkeer van een huisarts inderdaad vooral de voorbanden bovengemiddeld snel laat slijten. Maar mogelijk dat de bandenspecificaties zoals de breedte en snelheidscodering ook debet zijn aan een snellere slijtage.

Daarbij komt ook dat het ongetwijfeld eerste montage banden zijn die nog weleens wat afwijkend zijn van de aftermarket banden, soms met een wat geringere profieldiepte. Ik sluit dus niet uit dat een volgend setje voorbanden het wél wat langer gaan volhouden. Maar uw gebruik zoals korte ritjes, veel bochten draaien en keren, doen de banden uiteraard versneld slijten. Dat blijft inherent aan uw rijomstandigheden. U zou bij vervanging nog wel gericht kunnen kijken naar een merk en type band met een slijtvaster karakter die het dus wat langer volhoudt. Zie daarvoor onze bandentest waar slijtvastheid één van de testcriteria is.