Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto ruikt naar rotte ei

Vraag gesteld door S. van der Ham op 14 april 2021

Toen ik bijna op mijn werk kwam rook ik een lichte lucht wat leek op rotte ei. ik wist niet of dit uit mijn auto zelf kwam. Het gaat om een Chevrolet Kalos uit 2003.

Ik heb al gelezen dat er nader onderzoek nodig is om het te achterhalen, maar kan ik hier wel mee terug naar huis rijden vanaf Amsterdam naar Alphen aan den Rijn?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw auto ruikt soms naar rotte eieren. Het betreft hier een Chevrolet Kalos

Katalysator 
Dat kan afkomstig zijn van de katalysator die mogelijk niet goed meer functioneert. De typische lucht van rotte eieren, oftewel waterstofsulfide (H2S) kan te ruiken zijn wanneer de katalysator mogelijk defect is. Nader onderzoek is wel noodzakelijk om dat te achterhalen.

Overladen accu
Een rotte eierenlucht zou óók kunnen komen wanneer een accu overladen wordt of lek is. De zwaveldampen die dan vrijkomen zijn vergelijkbaar met de geur van rotte eieren. Belangrijk is om in zo'n geval de laadstroom van de dynamo te laten meten en de accu op lekkage te controleren.

Remmen
Wanneer er een rem blijft aanlopen kan er ook een bepaalde geur vrijkomen. Wat samenstelling betreft anders dan in de twee bovengenoemde gevallen maar zou mogelijk ook best een overeenkomstige geur kunnen hebben. Een aanlopend wiel valt redelijk makkelijk te herkennen wanneer het wiel na een rit warm of zelfs heet aanvoelt.

Wanneer de geur met name buiten en achter de auto opgemerkt wordt is de katalysator verdacht. Komt de geur meer van de voorzijde en wellicht ook via de ventilatieroosters, dan is de accu meer verdacht. Misschien dat het een incident is maar merkt u het bij een volgende rit wéér op is inderdaad nader onderzoek op kort termijn gewenst.