Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto op CNG

Vraag gesteld door op 13 april 2021

Ik overweeg een VW Caddy Maxi bestelauto op CNG (icm benzine) aan te schaffen. Ik heb 2 vragen:

- wat is de ervaring voor zover bekend met CNG motoren, cq dit specifieke model? En slijt de motor harder of juist minder hard dan bij benzine of diesel? Vooral diesels kunnen veel km's rijden voor ze stuk gaan, hoe zit dat met CNG?

- wat is volgens de ANWB de toekomst van rijden op aard/biogas? Komen er de komende 5 jaar naar verwachting nog tankmogelijkheden bij, blijven die gelijk, of gaat het verdrongen worden door laadpalen en kan je op steeds minder plekken gaan tanken?
 

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft vragen over een auto met als brandstof CNG (aardgas of groengas). Over de levensduur van de motor lees ik geen verontrustende berichten. Er zijn veel gevallen bekend van CNG-auto's met zeer hoge kilometerstanden, en dan bedoel ik 300.000 km of meer. Dat is (net als bij een dieselmotor) geen garantie, maar het blijkt dus wel goed mogelijk. 

U vraagt zich ook af of het aantal zeer beperkte CNG-vulstations nog verder uitgebreid gaat worden. Wanneer ik kijk naar het huidige aanbod van CNG auto's die nieuw worden aangeboden zijn het slechts enkele modellen van Seat en Skoda. Dus de toch al in het verleden beperkte interesse lijkt niet echt nieuw leven te zijn ingeblazen. Maar gezien dit overzicht van in Nederland aanwezige vulstations is het aanbod toch ruim genoeg om altijd wel weer tijdig een volle tank te verkrijgen. Maar het mag duidelijk zijn dat je wat meer voorbereid op pad moet en weten waar onderweg een tankbeurt kan plaatsvinden. Wat dat betreft is het zeker minder onbezorgd dan bij de reguliere fossiele brandstoffen of LPG en zijn er geen concrete signalen dat er redenen genoeg zijn om méér vulstations in de toekomst te verwachten.