Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Antiroestbehandeling

Vraag gesteld door G. Keuris op 28 maart 2021

Mijn nieuwe VW ID4 wordt in juni geleverd. Hij wordt merendeels gestald in de overdektegoed geventileerde garage van ons appartementencomplex. Ik rij gemiddeld 13 jaar met een auto. Is het raadzaam om de auto een antiroestbehandeling te laten geven?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of het nodig is een anti roest behandeling te laten verrichten wanneer u een nieuwe VW ID4 voor een gebruiksduur van zo'n 13 jaar zou willen aanschaffen.

Wanneer we kijken naar de gemiddelde levensduur van een auto op dit moment dan is dat ruim 18 jaar. Een gebruiksperiode van 13 jaar zou dus méér dan haalbaar moeten zijn. Het einde van een autoleven wordt gelukkig al geruime tijd niet meer ingeluid door het verval van de carrosserie of het chassis. Anti roest of tectyl behandelingen worden de laatste decennia al niet meer uitgevoerd en blijkt ook niet meer noodzakelijk. Zag je bij auto's uit de jaren '70 nog na 6 jaar onder de kokosmat een gapend gat in de bodemplaat met vrij uitzicht op de straat, is ernstige roestvorming inmiddels voor de generatie auto's van de afgelopen 20 jaar géén onderwerp meer.

Wat mij betreft is een dergelijke behandeling dus een overbodige ingreep en is roest een gepasseerd station. Een overdekte en geventileerde ruimte is een ideale stalling om uw toekomstige auto goed geconserveerd de eerste 13 jaar door te laten komen.