Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wettelijke garantie

Vraag gesteld door op 23 maart 2021

Mijn zoon heeft een auto gekocht bij een bedrijf,maar zonder garantie,wij vroegen ons af van mocht er wel wat met de auto wat mis zijn zeg maar na 2 of 3 maanden buiten zijn schuld om,kunnen we dan ook aanspraak maken op de wettelijke garantie.
dit was mijn vraag

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U heeft een auto gekocht zonder garantie bij een bedrijf en vraagt zich af in hoeverre u gebruik kunt maken van wettelijke garantie.

Ook als u zonder garantie een auto koopt mag u als consument redelijke verwachtingen hebben van deze auto. U mag in ieder geval verwachten dat de auto enige tijd voor normaal gebruik geschikt is. Deze verwachtingen worden wel mede bepaald door de leeftijd van de auto, onderhoud, gebruik en kilometerstand. Ook heeft u een onderzoeksplicht als koper. Als dit probleem bijvoorbeeld bij een proefrit naar voren was gekomen bepaalt dit ook uw mogelijkheden.

Indien er iets mis gaat met de auto, niet lang na aankoop dan kan dat binnen deze wettelijke garantie vallen. Dat zou een deskundige kunnen onderzoeken. Hier zijn wel kosten aan verbonden en de uitkomst van een dergelijk onderzoek is niet vooraf te bepalen.

De garage kan u tegemoet komen in de kosten van herstel. Wellicht is over een bijdrage van uw zijde te onderhandelen. Wijst u dit aanbod af dan zult u deze zaak aan de rechter voor kunnen leggen. Een expertiserapport is dan belangrijk.

Voor de wijze waarop u stappen richting de garage moet nemen verwijs ik u naar het stappenplan op onze website.