Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat kan dit krakend geluid zijn onder mijn auto/onder de motorkap?

Vraag gesteld door op 21 maart 2021

Ik heb een peugeot 206 bouwjaar 2000. Sinds kort heb ik na of tijdens het remmen een hevig krakend geluid onder de auto en of onder de motorkap. Ook hoorbaar na het nemen van een drempel tijdens een bocht (dus geen drempels tijdens rechtdoor rijden) Al lange tijd is het vooral hoorbaar als ik rustig achteruit rij. Ik weet niet of dit met elkaar te maken kan hebben. Moet ik hiervoor een afspraak maken bij een garage of kan ik er mee doorrijden?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U hoort sinds kort bij uw Peugeot 206 uit 2000 een krakend geluid wanneer u remt of net geremd heeft.

Ik vermoed dat het verschijnsel optreedt wanneer bij het remmen de auto wat gaat 'duiken', dus feitelijk wat gaat inveren en vervolgens weer gaat uitveren bij stilstand, wanneer het rempedaal weer los is. Zo mogelijk ook bij het nemen van een drempel bij een bepaalde stuurstand. Die beweging zou wellicht door veroudering van het materiaal bepaalde rubbers van de wielophanging kunnen laten kraken. Dan denk ik aan met name de stabilisatorrubbers of draagarmrubbers. Dat geluid klinkt onheilspellend maar is relatief onschuldig. Alhoewel ik het bijgeluid bij het achteruitrijden daar niet direct mee in verband kan brengen.

Nu wil ik wel benadrukken dat een diagnose op afstand, zéker wanneer het bijgeluiden betreft, altijd een lastige opdracht is. Maar op basis van uw omschrijvingen denk ik aan de bovenstaande oorzaak. In het ergste geval moeten die rubbers door de tand des tijds gewoon 'n keer vervangen worden. Maar voor een definitieve diagnose is een garagebezoek toch onvermijdelijk. De conclusie of doorrijden geen bezwaar is wil ik zo op afstand dan toch overlaten aan een garage, die met oren en ogen al snel kunnen aangeven of dat verantwoord is.