Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vergrendeling achterportier

Vraag gesteld door J. Timmermans op 25 maart 2021

Welke leeftijd is het raadzaam het kinderslot op het achterportier van de auto te laten zitten. Ik bedoel dan het palletje dat ten allen tijde voorkomt dat de deur van binnenuit geopend kan worden. Hierdoor kunnen ze er ook bij ongelukken niet zelf uit.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U vraagt tot welke leeftijd van kinderen die vervoerd worden in de auto, het kinderslot te gebruiken. Een vaste leeftijd is niet te geven, ook autofabrikanten geven daar geen adviezen over.

Het kind moet zich in ieder geval bewust zijn dat de deur opengaat als je aan de hendel trekt. En dat je er tijdens het rijden dus maar beter vanaf kan blijven. Zolang het kind dat nog niet in de gaten heeft zou ik het kinderslot zeker geactiveerd houden.

Bij wat grotere kinderen is de pure noodzaak van het kinderslot er niet meer, maar is het wel raadzaam om ze de deuren niet zelf te openen. Daar zijn ze ook al aan gewend. Zo weet je als ouder dat het altijd veilig gebeurt, ook voor langsrijdende fietsers of nabij geparkeerde auto's. Bij een noodsituatie kán het kind dan wel zelf de deur openen.