Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Van grijs naar geel kenteken

Vraag gesteld door op 21 maart 2021

Ik wil graag een bus kopen en particulier rijden. Maar ik kan hier verder weinig over vinden wat betreft de rest bpm. Het gaat over een renault trafic formula edition uit januari 2017. En wat zou de wegen belasting worden ?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U overweegt als particulier een bedrijfsbus te kopen en u heeft vragen omtrent de BPM en motorrijtuigenbelasting.

Een auto met een 'grijs kenteken' is na 5 jaar BPM vrij. Je kunt deze auto als particulier kopen zónder dat er BPM nog verwerkt wordt in de aanschafprijs. In uw geval is de auto nog geen 5 jaar oud en blijft er een restant BPM open staan wanneer de bedrijfsmatig gebruikte auto wordt overgenomen door een particulier. Dat restant is echter aan de verkoper om aan de belastingdienst af te dragen. Dus feitelijk zal hij bij verkoop aan een particulier in de aanschafprijs daar rekening mee houden. Het is dus niet zo dat de koper nog een naheffing krijgt. Die verantwoordelijkheid ligt dus bij de verkoper.

Ik wil overigens benadrukken dat de bus 'grijs' is en blijft en niet bij particulier bezit ineens 'geel' wordt. Aan de auto verandert technisch niks en blijft bij de RDW gewoon geregistreerd als Bedrijfswagen. Als particulier gaat u vervolgens wel het MRB tarief betalen 'bestelauto particulier' of voor 'bestelauto gehandicapte' wanneer de auto daar noodzakelijk voor gebruikt worden. Wanneer ik een indicatie zou moeten geven bij particulier gebruik: Per 3 maanden bij benadering € 396. Zie aanvullend de pagina van de overheid: Hoeveel motorrijtuigenbelasting moet ik betalen?