Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Topsnelheid auto

Vraag gesteld door op 25 maart 2021

Ik heb een fiat punto evo 1.3 multijet diesel 85pk gechipt naar 110 pk.

Op kentekencheck staat dat de topsnelheid van mijn auto 172 km/h moet zijn maar wanneer ik deze op de duitse snelweg meeneem (meerdere keren) gaat deze niet harder dan 160 km/h (navigatie gemeten) (op de teller wel 170). De auto heeft nu 214duizend km op de teller. Het is niet dat ik er zo zeer mee zit maar ben toch benieuwd of dit er misschien op duidt dat er een verstopping zit of iets. Wat kan dit zijn?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt zich af of de topsnelheid van uw auto wellicht minder is geworden gezien de leeftijd van de auto.

Van een auto die chiptuning heeft ondergaan en het vermogen van 85pk naar 110pk (op papier) is gegaan mag je toch wel verwachten dat de topsnelheid hoger ligt dan de fabrieksopgave. En dan heb ik het over werkelijke topsnelheid, het is niet gek dat er in de snelheidsmeter op het dashboard een afwijking zit. Ik denk dat er dus iets mis is met de auto waardoor het maximale vermogen niet gehaald wordt.

Dit kan echter heel veel oorzaken hebben van interne motor vervuiling, verlaagde compressie of een vervuild roetfilter. Dat valt alleen vast te stellen na aan de hand van een goede diagnose.

Echter als de auto verder goed presseert en geen overmatig olieverbruik laat zien, is er geen reden voor paniek. U kan natuurlijk altijd de auto bij een bedrijf met rollenbank laten testen of het opgeven vermogen nog aanwezig is.