Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Smart fortwo 0.7 schokt vanaf 110 km/h

Vraag gesteld door E. Muller op 22 maart 2021

Vandaag heb ik bij een particulier een Smart fortwo 0.7 Passion uit 2004 gekocht.

De auto rijdt prima en de semi automaat schakelt zoals het hoort. Echter, vanaf 110 km/h en harder begint de smart te stotteren. De motor gaat dan continue schokken. Zodra ik dan weer 100 km/h ga rijden is er niks aan de hand.

Het probleem is niet gebonden aan het toerental, want als ik vanuit stilstand stevig optrek dan trekt de motor in het hele toerengebied normaal en vlot op. Ook wanneer ik gewoon rustig optrek is er niks merkbaar. Wat zou dit kunnen zijn?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

Uw Smart houdt in vanaf 110km/u en u vraagt zich af wat hier de oorzaak van kan zijn.

Aangezien het inhouden zich bij een hoge snelheid voordoet ben ik er bang voor dat er een probleem is met het behalen van het maximale vermogen. Het benodigde vermogen neemt toe met de derde macht van de snelheid.

Het te kort komen van vermogen kan heel veel verschillende oorzaken hebben, vaak gaat dat echter ook gepaard met stotteren of bokken bij accelereren, en stevig optrekken doet uw auto juist heel erg goed. Ik zoek de oorzaak van het probleem dan toch echt in een tekort aan turbodruk of compressie. Een te lage brandstofdruk moet echter ook niet vergeten worden. Een juiste diagnose kan alleen aan de hand van metingen worden vastgesteld door een automonteur dus hiervoor bent u aangewezen op een goede garage. Op verschillende fora lees ik vooral positieve recensies over: Smart Specialist.