Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Schavend geluid bij loslaten koppeling

Vraag gesteld door op 27 maart 2021

In oktober afgelopen jaar heb ik mijn koppelingsset laten vervangen.

Sinds vanochtend hoor ik opeens een hard schavend geluid als ik de koppeling niet intrap. Ook is het schakelen stroef.

Verder is het vochtig aan de onderkant van de voorzijde.

Is dit een lek in de versnellingsbak en kan het ook te maken hebben met de druklager? Is het wel normaal na 5 mnd rijden?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U hoort geluiden bij het loslaten van de koppeling en de onderkant van de auto is ook vochtig. De vraag is of er verband is met het vervangen van de koppeling vorig jaar.

Zoals u het omschrijft lijkt het er inderdaad op dat het hydraulische druklager lekt. Wat niet duidelijk is of het lager ook vervangen is toen de koppelingsset vorig jaar vervangen is.

Het is vaak wel een goede indicatie hoe het staat met het remvloeistofniveau. Indien deze plots lager staat kunt er zeker vanuit gaan dat de bediening van de koppeling lek is. Bij de meeste auto’s betrekt de hydraulische koppeling zijn vloeistof uit het remvloeistofreservoir.

Indien u niet meer zonder bijgeluiden kunt rijden is het slim om de Wegenwacht in te schakelen, hij kan wellicht met een tijdelijke reparatie de auto weer zover krijgen dat u veilig naar de garage kunt.

Als het hydraulische druklager lekt, is dat inderdaad niet normaal zo kort na de reparatie van de koppeling, hier is echter wel een diagnose voor nodig.

Meer informatie over klachten na reparatie en onderhoud vindt u op onze website.