Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Rijbewijs automaat code 78

Vraag gesteld door J. Boogaardt op 14 maart 2021

Ben je bevoegd met een automaat rijbewijs code 78 te rijden in een Easytronic automaat van Opel? Of in een andere automaat waarbij er geen koppelingspedaal aanwezig is maar die wel de mogelijkheid bied te schakelen door middel van de pook/flippers. De automaat van Easytronic kan uiteraard ook volledig automatisch rijden.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over het zogenaamde automaatrijbewijs met code 78. Met dat rijbewijs mag alleen een auto met automatische transmissie worden bestuurd. Code 78 bestaat ook voor het motorrijbewijs.

U mag met B-rijbewijs en code 78 in elke auto rijden zonder koppelingspedaal. De Easytronic van Opel is een volautomaat in de vorm van een gerobotiseerde versnellingsbak. Er bestaan verschillende soorten/technieken om een auto automatisch te laten schakelen en koppelen. Dit soort automaat wordt ook wel semi-automaat genoemd. Met die term doet men de Easytronic tekort, omdat de bak daadwerkelijk automatisch kan schakelen en koppelen en daarom bestuurd mag worden met het automaatrijbewijs.