Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Overjarige banden geleverd door garage

Vraag gesteld door op 23 maart 2021

Ik heb afgelopen maandag 22-03-2021 alle vier de banden van mijn auto laten vervangen door de dealer.
Nu zie ik dat de DOT code 2518 en 2618 is, die zijn dus gemaakt in week 25 en 26 van 2018.
En deze worden nu dus als 'nieuw' gemonteerd met bijbehorende prijs €190,- per band incl balanceren en montage is dus €776,- totaal.
ik heb mijn dealer gebeld en aangegeven dat ik dat toch wel vrij oude banden zijn en mijn bedenkingen heb.
Daar heb ik via de dealer een niet veel zeggende reactie van zijn banden leverancier via mail ontvangen waar ik niet veel me kan.
Nu zag ik bij een vraag over overjarige banden van vorig jaar een antwoordt van Expert Leo dat de ANWB banden tot 24 maanden oud als nieuw beschouwd.
Mijn 'nieuwe' banden zijn dus al 33 maanden oud.
Wat is uw advies hierover, is dat bv. een extra korting vragen en welk percentage is dan reëel dan? (er zou al een standaard korting in de all-in prijs zitten), of om een geheel nieuwe zet banden van recentere datum te vragen.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft bij uw dealer nieuwe banden gekocht. De productiedatum staat op de band. Ze zijn geproduceerd in juni 2018 dus op moment van levering 2 jaar en 9 maanden oud. 

De veroudering van een band is wel erg afhankelijk van de omstandigheden waaronder een band wordt opgeslagen. Toch ben ik van mening dat óók wanneer de band heel zorgvuldig opgeslagen is geweest, een 33 maanden oude band niet als nieuw verkocht zou moeten worden. De bandenbranche organisatie Vaco gaat zelf uit van een maximale leeftijd van 3 jaar en adviseert zijn leden oudere banden niet als nieuw te verkopen. De ANWB is zelfs van mening dat een band met een productiedatum van 2 jaar of meer niet als nieuw aangeboden én als zodanig gefactureerd zou mogen worden.

Ik wil wel benadrukken dat een zorgvuldig opgeslagen band na 33 maanden nauwelijks iets laat merken van veroudering. De opslag van een band is echter niet altijd overal gelijk. Het monteren van een oude band zou wat mij betreft alleen met medeweten van de klant én voor een gereduceerde prijs mogen plaatsvinden. De banden zijn 9 maanden ouder dan de leeftijd die wij nog als acceptabel beschouwen. Dat is zo ongeveer 10% van de verwachte levensduur. Een korting van hetzelfde percentage op het bedrag dat u heeft betaald aan de banden (niet aan montage etc) zou ik redelijk vinden.