Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Onderhoudsplan

Vraag gesteld door op 26 maart 2021

Ik heb een vraag over preventief onderhoud en een onderhoudsbeurt laten uitvoeren. Ik heb een Toyota Aygo uit 2006. De instructieboekjes in de auto zijn in het Duits, dus dat kan ik niet lezen. Ik kan ook niets op internet vinden over het onderhoudsplan van mijn auto. Kunnen jullie erachter komen wat het onderhoudsplan is? Daarnaast vraag ik mij af of je standaard ieder jaar een onderhoudsbeurt moet laten uitvoeren of dat je op de momenten die aangegeven staan in het onderhoudsplan die specifieke onderdelen moet laten vervangen.
Als laatste vraag ik me af wanneer je bijvoorbeeld de auto moet laten uitlijnen. Ik neem aan dat dit niet in het onderhoudsplan staat en ik weet niet wanneer het juiste moment daarvoor is.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft vragen over het onderhoud van uw Toyota Aygo uit 2006. Het onderhoudsschema geeft aan dat onderhoud elke 12 maanden of elke 15.000 km nodig is, naar gelang welke het eerst wordt bereikt. De werkzaamheden verschillen wel per beurt. Motorolie en oliefilter moeten in ieder geval elke beurt worden vervangen. Bougies, luchtfilter, interieurfilter, brandstoffilter, remvloeistof en koelvloeistof hebben elk hun eigen intervallen.

De garage kan deze informatie opvragen, een fabrikant is verplicht deze informatie te verstrekken, ook aan universele garages.

Uitlijnen wordt gedaan als daar een aanleiding voor is. Bijvoorbeeld als de auto steeds één kant uit trekt als u het stuur loslaat, of als het slijtagepatroon van de banden doet vermoeden dat de wielstanden niet goed zijn.