Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kilometerstand of leeftijd van belang

Vraag gesteld door R. Tijmes op 18 maart 2021

Ik wil een tweedehands auto kopen en nu vraag ik mij af moet ik dan kijken naar de leeftijd of naar de kilometerstand. Ik wil een 7 sits auto komen van maximaal 7 jaar oud. Maar is het dan beter om 1 te kopen met een lage kilometerstand (lager dan 100.000 of juist een auto die het jongst is. Ik zit te denken aan een BMW 216 Gran Tourer.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U overweegt de aanschaf van een gebruikte BMW 216 Gran Tourer en u vraagt zich af of een lage tellerstand een beter uitgangspunt is dan een iets recenter bouwjaar.

U noemt een kilometrage van onder de ton, en wanneer u de aanschaf doet met de intentie daar de nodige gebruiksjaren mee te willen doen, lijkt het me inderdaad verstandig een occasion te kiezen met minder dan 100.000 km op de teller. Dan denk ik dat u in alle redelijkheid er wel 'n ton bij moet kunnen rijden zonder buitensporige kosten. Dan ligt de nadruk dus meer bij de kilometerstand en de algehele staat en conditie van een occasion dan bij de leeftijd. Een mooier, frisser en beter onderhouden exemplaar met een wat gunstiger tellerstand heeft dan meer de voorkeur dan een die weliswaar een jaartje jonge is, maar met meer op de teller en in z'n geheel er misschien net wat minder aan toe is. De leeftijd is dan ondergeschikt.