Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Emissie-motor flush service, is dat nodig?

Vraag gesteld door M. van den Berg op 18 maart 2021

Ik heb een Renault captur 1.2 TCe uit 2014 Km stand 170.000 km. Ik rijd ongeveer 8000 km per jaar. is het nodig om een Emissie-Motorflush service te doen bij een onderhoudsbeurt.Het is een advies omdat te laten doen,maar is dat echt nodig.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een Renault Captur van 2014 met 170.00 km op de teller. De garage stelt voor om bij onderhoudswerkzaamheden een motorflush te doen. U vraagt of dat echt nodig is.

De huidige tellerstand verraad eigenlijk best een intensief gebruik terwijl uw jaarkilometrage ''slechts'' 8000 is. Nu is het wel zo dat deze generatie TCe motor stamt uit een periode dat hoog olieverbruik toch een veelvoorkomend verschijnsel was. Min of meer ook wel gerelateerd aan het gebruik, bij vooral niet al te intensief gebruik zoals korte ritjes en laag in toeren. Dat werkt inwendige motorvervuiling in de hand zoals EGR (emissie) maar ook wel vervuiling van zuigerveren waardoor er een opmerkelijk hoog olieverbruik kan ontstaan. Ik vermoed dat deze schoonmaakbeurt u wordt geadviseerd op basis van uw jaarkilometrage en de daaruit voortkomende bijverschijnselen.

Ik wil benadrukken dat het bovengenoemde toch wel een vervelend motorisch bijverschijnsel is van deze generatie TCe motor. Er zijn natuurlijk tal van merken die bij een gelijkwaardig gebruik deze ingreep echt niet hoeven te hebben. Maar in dit geval, dus betreffende merk en type auto maar óók op basis van uw jaarkilometrage, valt deze aanbeveling dus zeker te billijken.