Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Diesel ombouwen

Vraag gesteld door op 27 maart 2021

Ik kan een mooie camper Fiat Ducato uit 2004 kopen. ( kent (***) Op het RDW staat dat het een euro klasse 3 betreft. Is dit om te bouwen naar bv 5 of 6 zodat het RDW dit aanpast? is het verstandig zo'n diesel nog aan te schaffen?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een camper uit 2004 van milieuklasse Euro 3. U vraagt zich af of u deze nog kunt ombouwen to Euro 5 of 6.

Het is niet mogelijk deze camper met wat aanpassingen ineens wat CO, NOx en fijnstof productie betreft zó nadrukkelijk schoner te krijgen dat de RDW vervolgens een veel schonere euroklasse gaat toekennen. Deze auto is Euro 3 en dat blijft zo. Na montage van een KBA goedgekeurd roetfilter kunt u wel met het KBA goedkeuringsnummer van het filter een groene milieusticker voor Duitsland aanvragen. Maar ook dan blijft het een emissieklasse 3 auto.

Het aantal stedelijke gebieden met vooral oudere diesels werende milieuzones zullen zeker de komende jaren gaan toenemen of aangescherpt worden. Met name ter verbetering van de luchtkwaliteit ter plaatse en zullen er naar verwachting ook meer tijdelijke milieuzones ontstaan wanneer er concreet sprake is van ernstige luchtvervuiling.

Met uw Fiat camper op leeftijd zou het in de toekomst kunnen gebeuren dat u in het stedelijk gebied niet meer welkom bent waar dat voorheen wel het geval was. Maar wanneer stedelijke milieuzones voor u niet echt een noodzakelijke vakantiebestemming hoeft te zijn, zie ik voor recreatieve doeleinden voorlopig geen donkere wolken hangen boven een camper van deze generatie.