Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Dacia trekt schokkend op bij 3000 toeren

Vraag gesteld door op 27 maart 2021

Ik heb een Dacia Sandero van 29-12-2017 (3 cyl. 898cc) met 30.364 km op de teller. Er wordt regelmatig grote weg mee gereden. Zijn jaarlijkse beurt dateert van eind december 2020.

In de loop van februari merkte ik het volgende:  de auto hikt/schokt bij optrekken. Gebeurt alléén in z'n twee en precies op het moment dat ik door de 3000 toeren ga. Voel dit niet als ik in andere versnellingen door de 3000 toeren ga. Ook nooit eerder gehad. De buitentemperatuur (boven/onder nul) heeft geen invloed.

De auto is met deze klacht op 10 maart jl bij de dealergarage geweest. Hij is daar aan de diagnose geweest en volgens de monteur ‘opnieuw afgesteld’.  Hierna was het probleem weg. Kreeg het advies om E5 benzine te proberen als het weer terug zou komen.
Sinds 27 maart is het probleem weer voelbaar terug. Nu trekt de auto weer schokkend op, maar weer alleen rond de 3000 toeren in z’n twee. Wat kan dit zijn? Heb nog een volle tank met E10 dus nog geen E5 geprobeerd om te zien of dat invloed heeft.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw Dacia Sandero met 30.000 km op de teller heeft de laatste tijd de neiging in te houden. De ingreep van de garage is tijdelijk succesvol geweest maar het probleem is weer merkbaar aanwezig.

Het zou kunnen dat de dealer een software update heeft uitgevoerd. Het succes zou van korte duur kunnen zijn wanneer er sprake is van inwendige motorvervuiling. Dat is deze motor niet helemaal vreemd en verklaart ook wel het advies om duurdere premium E5 benzine te tanken.

Gezien de leeftijd en kilometrage is er alle reden om wederom de dealer hiermee te confronteren. Misschien is er een inwendige motorische schoonmaakbeurt nodig die naar mijn mening kosteloos uitgevoerd zou moeten worden. Een auto die tijdig voor regulier onderhoud naar de dealer gaat zou met 30.000 km op de teller zonder klachten z'n werk moeten kunnen doen. Daarom het advies de dealer nogmaals een diagnose te laten stellen maar wil ik benadrukken dat eventuele noodzakelijke herstelwerkzaamheden non-conform zijn voor een auto van deze leeftijd. Mochten er u kosten worden doorberekend wil ik u wijzen op ons Stappenplan klachten na aankoop.