Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

BPM binnen 5 jaar en daarna naar geel kenteken

Vraag gesteld door op 26 maart 2021

Ik heb een bestelbus op het oog die nu 4 jaar en 8 maanden oud is. De aanschaf zal als particulier zijn en er zal dus nog bpm afgedragen moeten worden. De rest bpm staat op 28,85% in de offerte van de verkoper. Na aanschaf staat de bus op grijskenteken en heb ik 28,85% van de originele bpm betaald. Daarna zal ik de bus ombouwen tot camper en gaat hii van grijs naar geel kenteken. Welke rest bpm kan ik dan vervolgens nog verwachten? Of heb ik alle rest bpm die er is dan al betaald?

Bij bussen ouder dan 5 jaar is duidelijk, dan betaal je rest bpm obv afschrijving wat in dit geval ook op 28,85% uit zou komen.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U overweegt de aanschaf van een bedrijfswagen die jonger dan 5 jaar is. De verkoper moet nog BPM afdragen omdat u deze auto als particulier aanschaft. Na aanschaf gaat de u de bus ombouwen tot camper en u vraagt of er dan nogmaals BPM verschuldigd is.

De Belastingdienst meldt mij telefonisch dat dit wél het geval is. Dus wanneer u de bedrijfsbus als camper heeft ingericht moet er wel degelijk nog BPM afgedragen worden en dient u daar ook aangifte voor te doen. Ook wanneer er in de verkoopprijs een restant al is doorberekend. Hoe hoog dat bedrag is heeft met merk en type bus te maken maar met deze calculator krijgt u een aardige indicatie van het dan nog openstaande bedrag.