Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Betrouwbaar adres voor elektronica reparatie

Vraag gesteld door op 16 maart 2021

Nadat ik met mijn Skoda Superb II uit 2010 over een verkeersdrempel gereden was, klonk er opeens een gong en gingen allemaal oranje waarschuwingslampjes op het dashboard branden. ABS, ESP, Bandenspanningscontrole en de parkeersensoren (van het inparkeersysteem) werkten ook niet meer. Mijn garage heeft de boorddiagnose uitgelezen, kabels gecontroleerd op breuken en is  niet zeker welk onderdeel nu defect is. Men vermoed dat de ABS-computer de boosdoener is, maar het zou ook de boordcomputer kunnen zijn. Aangezien de vervanging van deze computers een prijzige affaire en de oorzaak blijkbaar niet duidelijk is voor de garage, ben ik huiverig om hen het groene licht voor reparatie te geven. Ik denk eerder aan het laten diagnostiseren door een  auto-electronica-specialist en het eventueel laten repareren van de defecte computer in plaats van vervangen. Het internet staat vol met adressen van bedrijven die dit wel even kunnen fixen, maar ik vermoed dat daar nogal wat kaf onder het koren zit.
Kunt u mij een adres opgeven van een betrouwbaar bedrijf die in dit soort "klussen" gespecialiseerd is?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U heeft een defect aan diverse gecombineerde elektronica van de Superb en bent eigenlijk op zoek naar een specialist.
Een bedrijf met jaren ervaring en een betrouwbare reputatie is ACtronics.

Uw garage kan de ABS-computer door dit bedrijf laten controleren en eventueel laten reviseren. Dan weet u gelijk of dit ook echt de veroorzaker is van deze storingen.

Ik ben het overigens met uw garage eens dat de ABS-computer de meest verdachte is wanneer ABS-sensoren en bedrading goed zijn bevonden. Deze computer verzamelt de signalen afkomstig van de ABS-sensoren en gebruikt deze voor het bandenspanningscontrolesysteem, ABS en ESP en wellicht worden ook de parkeersensoren uitgeschakeld indien hier een storing in aanwezig is.