Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Beslaan van de ramen tijdens het rijden

Vraag gesteld door op 17 maart 2021

Regelmatig beslaan de ramen. Ik heb afgelopen zomer de airco na laten kijken en bij laten vullen. in de auto hebben wij klimaat controle.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U geeft aan dat onder het rijden regelmatig de ramen beslaan.

De meest simpele oorzaak zou de recirculatieknop kunnen zijn van het ventilatiesysteem. Wanneer deze ''AAN'' staat blijft het vocht min of meer in de auto. Die knop moet dus uit staan. Vermoedelijk zal dat ook wel het geval zijn.

Overmatig natte ramen in de auto duidt vaak ook op mogelijk een waterlekkage. Dan komt er ergens regenwater het interieur binnen. Ik adviseer u ook op zoek te gaan in de auto, in de kofferruimte, onder vloermatten, of het misschien ergens nat of vochtig is. Mogelijk is het ergens behoorlijk vochtig, in ieder geval méér dan wanneer je met een paar natte schoenen instapt. De betreffende locatie in de auto zou dan een indicatie kunnen geven waar de lekkage gezocht moet worden. Dat kan bijvoorbeeld de afwatering zijn van airco condenswater, die normaal gesproken via een slangetje door de bodemplaat op straat terecht komt. Maar regenwater kan ook naar binnen komen via het kachelhuis wanneer de afwatering in de paravaan verstopt zit. Dat geldt ook voor de afwatering van bijvoorbeeld het schuifdak indien aanwezig. Water in de kofferruimte kan misschien via het achterlicht binnen komen of langs een achterkleprubber die niet meer goed afsluit. Er zijn wel redelijk voorspelbare oorzaken maar het kan óók een enorm zoekplaatje zijn.

Wanneer de airco en de rest van het ventilatiesysteem verder goed functioneert en de recirculatieknop ook daadwerkelijk ''UIT'' staat, is de volgende logische stap is; kijk waar het in de auto mogelijk nat is. Een waterlekkage zou dan de bron van dit probleem kunnen zijn.