Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Banden met verkeerde snelheidsindex gemonteerd

Vraag gesteld door op 14 maart 2021

Ik rijd een Lancia Delta 1.4 t-jet. De fabrikant schrijft in de handleiding voor 16 inch velgen 205/55 R16-91V banden voor. De garage heeft nu nieuwe banden in de genoemde maat gemonteerd, echter met snelheidsindicator H (205/55 R16-91H). Als maximale snelheid geeft de handleiding voor deze uitvoering (deze motorisering: 120 pk) een maximum snelheid aan van 195 km/hr.

Mag dit? Ik vraag dit omdat ik ergens las dat je (bij zomerbanden) geen vervangende banden mag laten monteren met een lagere snelheidsindex dan de fabrikant heeft aangebracht en voorgeschreven. Ik kwam zelfs tegen dat een verzekeraar zou kunnen weigeren om uit te keren bij een aanrijding omdat de auto zo niet conform specificaties zou zijn. Een 2e vraag is als het wel zou mogen in Nederland kan ik er in het buitenland mee in de problemen komen (op vakantie)?
 

Antwoord van Menno

Antwoord van Menno

ANWB Expert

U vraagt of er banden met een lagere snelheidsindex gemonteerd mogen worden.

Het is niet toegestaan banden met een lagere speedindex (snelheidscode) of lagere loadindex te monteren dan voorgeschreven door de autofabrikant (vastgelegd in de typegoedkeuring). Alleen voor winterbanden (of feitelijk banden met een M+S keurmerk) is een lagere speedindex toegestaan. Men is dan wel verplicht een sticker die wijst op de lagere maximum snelheid van de banden in het gezichtsveld van de bestuurder te monteren. Bij veel relatief moderne auto's kan de waarschuwing ook via de boardcomputer ingesteld worden.

In tegenstelling tot andere Europese landen wordt er in Nederland bij de APK niet gecontroleerd of een auto op banden met de juiste load- en speedindex staan. In Nederland zult u met de gemonteerde H banden dus niet snel in de problemen komen. In andere Europese landen kunnen andere normen en waarden gelden. Zeker in Duitsland, waar topsnelheid gereden mag worden, zijn ze logischerwijs ook streng op de montage van de juiste banden. Toch verwachten wij niet dat u met deze H banden in problemen zult komen. Er is weliswaar een V band (toegelaten tot 240 km/h) voorgeschreven maar uw auto heeft een maximum snelheid van 195 km/h en een H band is toegelaten tot 210 km/h.