Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Banden

Vraag gesteld door op 23 maart 2021

Ik heb zomer en winterbanden en deze worden elk 1 keer per jaar verwisseld . De kosten zijn hiervoor per keer € 30,00 dus € 60,00 euro per jaar. Nu rijd ik doordat ik sinds 1,5 jaar alleen ben geen 10000km per jaar meer. De zomerbanden die er gisteren weer omgezet zijn zijn met het laatste seizoen bezig en al 10 jaar oud. Gezien de kosten per jaar vraag ik mij af of het nog wel verstandig is om dit te blijven doen. Maar ik twijfel heel erg of all seizoen banden wel geschikt zijn? Heb Michelinbanden En wil deze ook weer houden want die maken het minste lawaai is tot nu toe mijn ervaring. Ben al jaren gebruiken van een gehoorapparaten vandaar.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een aantal jaar op zomer- en winterbanden gereden en deze twee keer per jaar laten wisselen. Dat kost u 60 euro per jaar. De zomerbanden zijn op hun eind en dat maakt weer ruimte voor nieuwe keuzes.

Een goed geteste all-seasonband is een prima alternatief in het gemiddelde Nederlandse klimaat. Een all-seasonband zal minder goed scoren op remweg en wegligging bij zeer hoge temperaturen dan een zomerband. In de winter geldt dat een goede winterband het zal winnen van een goede all-seasonband. Deze laatste blijft toch een compromis en dat is acceptabel zolang de veiligheid niet in het geding is. Een echt kritische situatie zult u met een all-seasonband niet zo snel meemaken. Een zomerband op sneeuw of aangereden sneeuw is dat bijvoorbeeld wel. Maar een band die het beste van twee werelden moet combineren zal ook steken laten vallen ten opzichte van de banden die voor een specifiek seizoen zijn ontwikkeld.

Een all-seasonband met voldoende profiel is in Nederlandse omstandigheden meestal veilig genoeg. Opvallend is dat de prestaties van deze banden vooral onder kleinere en lichtere auto's prima zijn, en dat de resultaten van deze banden in de grotere maten en onder grotere en zwaardere auto's minder goed zijn.