Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto van Nederlands op Spaans kenteken zetten

Vraag gesteld door A. van Gestel op 15 maart 2021

Over een paar maanden wil ik met mijn eigen personenauto vanuit Nederland naar Spanje rijden om me aldaar naar alle waarschijnlijkheid permanent te vestigen. Omdat dit echter nog niet geheel zeker is, wil ik niet direct mijn kenteken via de exportprocedure van de RDW omzetten cq de auto al formeel exporteren.

Op mijn vraag hoe ik over een tijdje dan zonder eerst weer naar Nederland te moeten rijden of vliegen, vanuit Spanje zelf dat kenteken kan uitschrijven, maar dat ik wél de benodigde documenten krijg (bijvoorbeeld deel 2) die ik dan weer nodig heb om in Spanje mijn auto aldaar netjes in te schrijven, kan niemand (inclusief de RDW) me vertellen hoe dat in zijn werk gaat.

De RDW komt namelijk niet verder dan Exportkentekenplaten te adviseren, maar kon me niet vertellen of ik daarmee door België, Frankrijk en uiteindelijk Spanje mag rijden. Ik zou dus graag weten hoe ik met mijn eigen auto op gele kentekenplaten naar Spanje kan gaan en van daaruit over een  paar maanden mijn Nederlandse kenteken kan stoppen, maar wel de juiste (export)documenten kan ontvangen die ik nodig heb om mijn auto vervolgens in Spanje te registreren/te importeren.

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

U wilt uw auto vermoedelijk exporteren naar Spanje maar wel graag wanneer de auto daar al is.

Ik kan u niet vertellen of het voor het verkrijgen van een Spaans kenteken noodzakelijk is om een bewijs van export te overleggen. Het verkrijgen van een bewijs van export is alleen mogelijk indien de auto wordt afgemeld bij een RDW erkend bedrijf of RDW balie en kan dus niet in het buitenland. Op dat moment zit u aan een exportkenteken vast welke alleen in Nederland rechtsgeldig is.

Indien een bewijs wèl noodzakelijk is kunt u niet anders dan de auto op een alternatieve manier (dus niet rijdend) in Spanje zien te krijgen. Indien zo’n document niet noodzakelijk is kunt u het Nederlandse kenteken vanuit Spanje afmelden: Auto exporteren | RDW.