Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aankoopkeuring

Vraag gesteld door C. van der Graaf op 14 maart 2021

Ik heb 3 jaar geleden een Kia Sportage uit 2005 gekocht nadat ik door een Vakgarage een officiële aankoopkeuring had laten doen en sindsdien is de auto jaarlijks bij deze Vakgarage in onderhoud geweest. Bij de APK moet ik nu het subframe laten lassen omdat er enkele gaten inzitten, terwijl destijds bij de Aankoopkeuring over de staat van het subframe niets is opgemerkt. Hierdoor ga ik twijfelen aan de waarde van een Aankoopkeuring. Wat vindt u hiervan?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Het subframe van uw Kia Sportage uit 2005 moet worden gelast wegens aantasting door roest. De aankoopkeuring is drie jaar geleden uitgevoerd.

Een keuring is altijd een momentopname en geeft geen garantie voor de toekomst. Bij de het reguliere onderhoud in de tussentijd is het subframe altijd nog goed genoeg bevonden, tot op dit moment. Het is goed mogelijk dat op het moment van de keuring nog geen verontrustende zaken aan het subframe waren te zien. Het lastige is ook dat het niet is te bewijzen.

Aan een subframe mag worden gelast onder voorwaarden. Reparaties met pasklare gedeelten, waarbij elk deel deugdelijk aan het oorspronkelijke materiaal is gelast, zijn toegestaan. Het dichtlassen van scheuren of gaten is dus niet toegestaan. Vaak is er echter geen gedeelte van een subframe te koop of is vervangen van het gehele subframe goedkoper.