Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Zomerbanden bij lang parkeren

Vraag gesteld door J. Barnhoorn op 1 maart 2021

Ik heb een 15 jaar oude Mercedes gekocht voor de hobby. Er zal niet veel mee worden gereden (hooguit een paar 1000 km per jaar) en hij zal regelmatig enige weken (zeker tijdens vakanties) stilstaan. Is het dan onverstandig om een minder slijtvaste band (bv de Pirelli Cinturato P7) onder de auto te zetten vanwege evt. platte stukken in de band (en daardoor meer lawaai) door het langere staan? Gezien het te verwachten geringe aantal te rijden km's is een hogere slijtage van minder belang.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een 15 jaar oude Mercedes die summier gebruikt zal worden. Vanwege het mogelijk uitzakken van de banden, met hoogteslag als gevolg, vraagt u of een specifieke bandenaanbeveling misschien slim is om dit te voorkomen.

Ik denk dat een specifiek merk die wat slijtvaster is niet veel invloed zal hebben. Ik zie de mogelijke oplossing meer in het karkas van de band dan de rubbersamenstelling. Ik weet geen bandenmaat van de betreffende Mercedes maar mogelijk zijn er in die maatvoering ook z.g. XL versies van verkrijgbaar, dus met een verzwaard karkas. Dan krijgt die band toch een wat stijver karakter en hoogteslag minder de gelegenheid. En de hoogst mogelijke voorgeschreven bandenspanning helpt zeker ook. En wanneer u in staat bent om zónder per se te rijden om de paar weken de auto wat te verplaatsen, een half metertje naar voren of naar achteren, zal dat zeker ook een positief effect hebben. En preventief de allerbeste manier is op pootjes los van de grond. Maar dat is wel weer wat bewerkelijker, steeds voor en na een plezier ritje.