Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Zomerbanden

Vraag gesteld door A. Beks op 11 maart 2021

Ik heb onder mijn Ford Fiesta (65 pk ) Hankook banden 195/50/15H en wil deze vervangen door Michelin 195/50/15T banden (tot 190 km p/u).
Mag dat ?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U heeft een vraag omtrent de regelgeving van bandenspecificaties wanneer de snelheidscodering lager is dan de (volgens opgave) maximum snelheid van de auto.

Alleen voor Duitsland kan dit een probleem zijn. Daar zijn nog altijd trajecten op de Autobahn waar geen maximale snelheid wordt voorgeschreven. In theorie zou de snelheid van de auto daar hoger kunnen zijn dan de snelheidscodering van de banden toelaten. De overige Europese landen hebben duidelijk wel een maximaal toelaatbare snelheid, die uiteraard bij lange na niet in de buurt komen van de voorgeschreven maximale snelheid van de gemonteerde banden.

Deze afwijkende bandenspecificatie zou u aangerekend kunnen worden wanneer er bij een ongeval in Duitsland duidelijk sprake zou kunnen zijn van een relatie tussen snelheid en snelheidscodering banden. U zou dus aansprakelijk gesteld kunnen worden in voorkomende gevallen.

Nu wilt u uw banden met een H codering (max.210) vervangen door banden met de codering T (max.190) en bovenstaande verhaal zal voor uw auto geen invloed hebben aangezien uw auto de 190 k/u ook niet zal halen. Er is geen verdere regelgeving die de hier invloed op heeft.

Met andere woorden, ik zie geen belemmering om deze banden met de T-codering te monteren.