Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Welke onderdelen van een onderhoudsbeurt zijn overbodig als er slechts 8.000 km is gereden

Vraag gesteld door H. de Vink op 8 maart 2021

Golf Sportsvan ( benzine 1,2 ) van juli 2015 krijgt  a.s. juli zijn 2-jaarlijkse onderhoudsbeurt ( tevens apk )  In die periode is slechts 8.000 ermee gereden. Is het noodzakelijk om alle onderdelen behorend bij die beurt te laten plaatsvinden?  Verdere gegevens vindt u bij po.no.11799510

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Het onderhoudsschema geeft aan dat uw auto voor tweejaarlijks onderhoud naar de garage moet ondanks slecht 8.000 km te hebben gereden.

Dat lijkt misschien erg overdreven maar relatief beperkt gebruik, zoals bij uw jaarkilometrage de afgelopen twee jaar, sluit het voorgeschreven onderhoud toch niet uit. En zeker wat motorolie betreft is een voorgeschreven verversbeurt juist van belang wanneer de auto weinig rijdt en/of juist korte afstanden. Het verouderingsproces van de olie gaat feitelijk sneller bij summier gebruik dan bij dagelijkse en intensievere ritten.

U zou wel aan uw dealer kunnen vragen het onderhoud gericht uit te voeren op basis van wat er na 8.000 km ook daadwerkelijk relevant is. Bijvoorbeeld een frisse plas olie en een nieuw oliefilter. Maar misschien kan bijvoorbeeld een interieurfilter of andere componenten dan toch blijven zitten die minder last hebben van summier gebruik . Bespreek dat dus met de dealer die daar misschien best open voor staat en met u meedenkt.