Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Voorwiel draait zwaar

Vraag gesteld door op 13 maart 2021

Af en toe tijdens het rijden trilt de stoel. Indien ik dan moet remmen trilt mijn stuur ook. Dit is niet altijd het geval. Meestal als ik rij/rem is er niks aan de hand. Ik wilde dit onderzoeken en heb mijn auto aan de voorzijde opgekrikt. Mijn voorwiel aan de rechterkant draait moeizaam. Voorwiel aan de linkerkant draait soepel. Mijn auto heeft achterwielaandrijving.
Het gaat om een Lexus IS200 uit 2003.

Ik ga ervan uit dat het niet soepel draaien van mijn rechtervoorwiel voor de trillingen kan zorgen. Waar kan het aan liggen dat het wiel zo moeizaam draait?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U voelt soms een trilling in de stoel maar ook in het stuur bij het remmen. Met de voorwielen los van de grond merkt u op dat één wiel nadrukkelijk zwaarder draait dan de andere.

Dan is mijn vermoeden toch echt dat één rem wat aanloopt. Dat kan onderweg merkbaar zijn door een trilling in de auto, vaak goed voelbaar in de rugleuning van de stoel. Mogelijk dat de bewuste remschijf daardoor wat krom is geraakt en u dat bij een remactie in het stuur kunt opmerken. Na een rit zou het bewuste wiel ook wat warmer moeten aanvoelen dan het voorwiel aan de andere kant.

Meestal beweegt de zuiger in de remklauw dan niet meer even soepel en kan zelfs wat gecorrodeerd zijn. Vervangen is dan de enige echte duurzame optie en voor een gelijke remwerking bij voorkeur óók de andere kant. Met weer frisse remvloeistof, nieuwe remschijven en remblokken zijn de voorremmen dan weer als nieuw. Alles bij elkaar wel een fikse investering maar na 18 jaar trouwe dienst lijken de voorremmen volledig aan vervanging toe te zijn. Een diagnose op afstand is uiteraard altijd lastig maar het mogelijke euvel past bij de bijverschijnselen die u schetst