Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Versnellingsbak

Vraag gesteld door P. Heuker op 6 maart 2021

Citroen berlingo 2014 gekocht met 6mnd garantie. Na ongeveer 2mnd problemen met eerste versnelling soms moet ik hem doorduwen en soms zit hij behoorlijk vast tevens gaat hij moeilijk in de achteruit ,krijg hem er niet in .Dan laat ik de koppeling langzaam opkomen dan ratelt hij en wipt er langzaam in.De auto heeft 66000 km op de teller. Mijn vraag is nu wat kan hiervan de oorzaak zijn?
Hij is tweemaal naar de garage geweest.
Eenmaal olie ververst en de andere keer het mechaniek gesmeerd en nagekeken.
De garage heeft er geen verklaring voor

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

Uw versnellingsbak gaat soms niet in de eerste versnelling of niet in de achteruit.

Het klinkt alsof de koppeling niet voor 100% vrij komt. Wanneer u de koppeling volledig indrukt met lopende motor, zou u altijd de eerste versnelling zonder noemenswaardige weerstand in moeten kunnen schakelen. Dit geldt echter niet voor de achteruit. Soms zal het gebeuren dat u de achteruit niet in kunt schakelen. Dan is het advies om de versnelling weer in neutraal te zetten en vervolgens het koppelingspedaal nogmaals los te laten en weer in te trappen. Vervolgens zou het wel altijd succesvol moeten verlopen.

Het advies is dus om de garage te laten controleren of de koppeling wel goed vrij komt. U heeft uw klacht al ervaren kort na aankoop dus is het verstandig om de volgende stappen te raadplegen: Stappenplan klachten na aankoop - ANWB