Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Storing motormanagement

Vraag gesteld door op 13 maart 2021

Ik heb een Seat leon 2013 1.4 tsi. Op het dashboard brand het lampje vh motormanagement. Bij uitlezen geeft het een code nl een defecte lambdasonde. Deze lambdasonde vervangen maar lampje gaat weer branden. Dit rond 2200 toeren. Wat kan nu de oorzaak zijn?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

Uw Seat Leon heeft een brandend lampje van het motormanagement en uiteraard zou u graag willen weten wat de oorzaak zou kunnen zijn.

Er is een fout opgeslagen in het geheugen die aangeeft dat er iets mis is met de lambdasonde. Na het vervangen van de sonde is de storing niet verdwenen dus blijkbaar is er een andere oorzaak. Ik zal u de werking van de sonde uitleggen; deze sonde vergelijkt de hoeveelheid zuurstof in de uitlaatgassen en de hoeveelheid zuurstof in de buitenlucht. Indien er zuurstof aanwezig is in de uitlaatgassen kan er door de motorcomputer iets meer brandstof worden ingespoten. Is er een tekort dan zal de computer de brandstofhoeveelheid fractioneel verminderen. Zo pendelt de motor permanent tussen rijk en arm op aangeven van de sonde.

Indien de motor aangeeft dat de sonde niet juist is zal deze een niet aannemelijke waarde doorgeven. Hier kunnen echter heel veel oorzaken aan ten grondslag liggen zoals lekkage van een inlaat, een slechte verbranding of bijvoorbeeld een EGR die zwaar vervuild is.

De enige manier om diagnose te stellen is een vakkundige meting door een specialist. Het is dus noodzakelijk om de garage te vragen deze uit te voeren.