Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Schokken tijdens constante snelheid

Vraag gesteld door op 8 maart 2021

Sinds augustus 2019 rijd ik in een dacia duster 2018. Bij een constante snelheid(cruisecontrol) van +/- 80 km/uur in de 4e versnelling schokt de auto, alsof de (vlakke)weg hobbelig is. Vlgs de dealer komt dit door vervuiling v/h inlaatspruitstuk. Echter na reiniging was het probleem er nog steeds. Men zegt dat dit een renault kwaal is waar niks aan te doen is.In de 6e versn. bij 100 km/uur heb ik er ook last van, alleen is het effect daar minder, en uit het zich door licht trillen.  Van een andere Dacia gebruiker hoor ik dat hij geen last heeft. Uw mening graag en wat kan ik er verder aan doen. Ik heb nog tot augustus 2021 garantie.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U rijdt sinds 2019 een Dacia Duster met de eigenschap bij de genoemde snelheid en gekozen versnelling een stoterig rijgedrag te willen vertonen.

De inwendige schoonmaakactie van de garage heeft geen succes en komt men nu tot de conclusie dat dit een eigenschap is van deze motor. Ik moet bekennen dat deze 1.2. TCE motor, ook bij de aanverwante Renault modellen, vaker deze klachten opleveren vanuit de praktijk. Soms in ernstiger of minder ernstiger mate maar het is wel een bekend signaal. Ik wijs u op deze uitspraak van de geschillencommisie die uiteindelijk in het voordeel uitpakt van de consument. Misschien sterkt u dat ook om toch actie te ondernemen richting de verkoper. Zomaar afdoen als producteigenschap is vaak té gemakkelijk en wordt daar juridisch nog weleens wat genuanceerder over gedacht.