Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Schokken bij gas geven en gas loslaten

Vraag gesteld door op 6 maart 2021

Ik ben in het bezit van een Mitsubishi Colt 1.5 benzine 2006 schakelbak.
Nou doet het verschijnsel zich voor dat bij het gas geven alsook het gas loslaten, de auto gaat schokken. De auto bonkt en stottert dan heen en weer. Dit is ook zeker te voelen. Geen verschil met koude of warme motor. Geen foutcodes.
Ik heb de bougies vervangen en het is toen minder geworden, maar zeker niet weg.
Ik heb ook sterk het gevoel dat het stotteren veel minder is met BP ultimate (E98) benzine dan met E95.
Het is een goed onderhoude auto, bij de APK zijn recent de fuseekogelhoes en stuurkogelhoes vervangen. Alle banden zijn opnieuw gebalanceerd. De bandenspanning is conform fabrieksopgave.

Graag uw hulp in het diagnosticeren van het gestotter.

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

Uw Mitsubishi Colt uit 2006 schokt bij gas geven en het gas loslaten.

Eerst moet worden achterhaald of de trilling ontstaat door speling op motorsteunen, aandrijfassen of ruimte in wellicht het onderstel of dat er toch een motorisch probleem ter grondslag aan ligt.

Of premium brandstof hier invloed op heeft valt te betwijfelen. Mogelijke verschillen in prestaties en brandstofverbruik zijn in de regel zo klein dat deze nauwelijks merkbaar zijn. Uw auto heeft geen directe brandstofinjectie dus interne vervuiling is ook nog niet heel waarschijnlijk.

Het lijkt er toch op dat bij beweging van het motorblok de motor anders gaat lopen. Het is slim de garage daarom de bedrading die naar het blok loopt te laten controleren. Hierbij moeten ze zeker de massa kabels niet over het hoofd zien! En als dit niet helpt dan moet er een diagnose worden gesteld aan de hand van metingen. Ondanks het ontbreken van foutcodes kan een goede automonteur met de meetwaarden heel veel vast stellen.