Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Remklauw volledig los na 3 mnd grote beurt en apk

Vraag gesteld door op 1 maart 2021

22 febr werden we door de wegenwacht geholpen. Remklauw bleek los, 2 bouten gewoon weg. Meneer gaf aan dat dit zeer opmerkelijk is en zeker na 3 mnd grote beurt en apk.
Onze garage echter zegt dat het komt door warm en koud worden en doordat we er veel mee rijden (van eind nov tot nu 5000 km en dat is de helft tot 1/3 van normaal)
Nu zijn de blokken scheef weggesleten, concluderen ze, doordat de remklauw tegen remschijf blijft hangen en hebben ze alles vervangen. Dit is een rekening geworden van 450 euro excl arbeid.
Het komt op ons erg vreemd over, dat bij minder gebruik dan normaal en het nog goed genoeg blijken bij grote beurt en apk, er nu ineens alles is vervangen en er zo'n grote rekening achter weg komt. Het lijkt ons dat de bouten sowieso nooit mogen losraken (zeker niet met loctite)
Wat is er waar van het verhaal van de garage? Zijn ze in gebreke gebleven? En waarin precies dan?
Kan het trouwens zo zijn dat het warmlopen kan gebeuren omdat remklauw niet goed vastzat?
Wat kunnen we doen, garage geeft niet thuis wat betreft hun aandeel hierin. Ze zijn wel aangesloten bij BOVAG.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U bent onlangs onderweg door de wegenwacht geholpen met twee misse bouten van de remklauw. Drie maanden na de onderhoudsbeurt en APK.

Mijn collega heeft al opgemerkt dat dit zeer opmerkelijk is en ik deel die mening. Dergelijke bouten lopen niet zomaar los, ook niet onder invloed van warm en koud. Om die reden ben ik van mening dat u de onderhoud uitvoerende garage aansprakelijk stelt voor deze schade. Formeel is er sprake van 6 maanden Bovag garantie na reparatie en onderhoud en ligt de bewijslast dan ook bij de garage, die maar concreet hard moet kunnen maken dat men voor het loslopen van die bouten niet verantwoordelijk is.

Ik weet niet wat er tijdens de laatste beurt aan eventuele aanvullende werkzaamheden toen óf misschien al daarvoor heeft plaatsgevonden aan het remsysteem. Dan moet u hen daar uiteraard op attenderen en kan het niet anders zijn dan dat men ergens toch een steek heeft laten vallen. U staat dan uiteraard sterk wanneer uit recent onderhoud blijkt dat men daadwerkelijk dergelijke werkzaamheden heeft uitgevoerd. En benadruk ik nogmaals dat wanneer deze bouten met het juiste aanhaalmoment worden vastgezet, het loslopen eigenlijk uitgesloten is.