Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Peugeot 2008 Suv 2017 stuurinrichting

Vraag gesteld door T. Kerkhoff op 4 maart 2021

Bij het wegrijden vanuit parkeervak hoor ik bij het insturen een bonkerig geluid en voel ik ook aan het stuur een zekere weerstand. De dealer zegt dat het door de banden komt. Is dit juist, of is het misschien verstandig om er bij een keuringsstation nog eens naar te laten kijken

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U hoort een bonkerig geluid bij wegrijden en vraagt zich af of u zich zorgen moet maken.

Ik denk dat dit geluid er alleen is bij een koude auto, dan is dit geluid niet zorgwekkend. Wanneer de banden koud zijn, en bij een volledige stuuruitslag, kan het zijn dat de stugge banden over het wegdek ‘schrapen’ vaak met een bonkend geluid ten gevolg. Dit kan ook voelbaar zijn in het stuurwiel.

Indien het geluid altijd aanwezig is bij het in- of uitsturen dan zou het heel goed een homokineet kunnen zijn. U kunt dat bijvoorbeeld testen door scherpe cirkeltjes te rijden, linksom en rechtsom op een parkeerterrein. Met een beetje gas erop laat een versleten homokineet zich vaak wel horen. Het is dan wel een klusje voor de garage om deze te repareren. De keuringstations zijn helaas al geruime tijd niet meer actief maar een garage is ook goed in staat tot en diagnose te komen.