Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Olieverbruik

Vraag gesteld door op 7 maart 2021

Mijn Peugeot 308 1.4.vti van 2013(80.000 km) begint olie te verbruiken. Momenteel is het verbruik 1 liter op 5000 km. Komt dit vaker voor? Wat zijn de consequenties op termijn? Is inruil aan te bevelen? Of voorlopig doorrijden?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw Peugeot 308 1.4 VTI heeft het genoemde olieverbruik en u vraag zich af wat nu te doen.

Helaas een bekend verschijnsel bij deze motor dat te wijten is verkleefde zuigerveren of klepseals die olie doorlaten tot in de verbrandingsruimte. Een advies is om niet altijd 'zuinig' te rijden in een laag toerental en op tijd het juiste onderhoud te laten plegen. Maar feitelijk is het de fabrikant die een steek laat vallen, hoewel in dit stadium het verbruik nog zeker niet buitensporig is. Maar de verwachting is dat het gaat verergeren en kan een inwendige motorische schoonmaakbeurt het probleem wel weer tot zekere hoogte oplossen.

Het verschijnsel blijft echter terugkomen omdat dit toch een wel een teleurstellende karaktertrek is van deze motor. Maar in dit stadium is dit verbruik acceptabel en is doorrijden geen bezwaar. Op termijn zal er wel technisch ingegrepen moeten worden maar heeft u nog genoeg bedenktijd te overpeinzen wat dan te doen.