Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Olie

Vraag gesteld door op 11 maart 2021

Onze auto met dieselmotor 1.5, 55KW en is 2 jaar en 3 maanden oud en 59.000km. (nieuw gekocht) Nu is door overdruk veroorzaakt door de turbo de motor opgeblazen.(3 maand uit de fabrieksgarantie) Altijd dealer onderhouden op 1 oliebeurt na. Nu geen garantie, want oorzaak zou de olie zijn. Zou moeten zijn 0W-30 en 5W-30 is gebruikt. Is het juist dat dit verschil de oorzaak kan zijn.

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

Uw dieselmotor is net na het verstrijken van de garantieperiode defect gegaan en u vraagt zich af wat de oorzaak zou kunnen zijn.

De term ‘opgeblazen motor’ is wat verwarrend want welk onderdeel er nu defect is kan ik uit de omschrijving niet opmaken. Ik verwacht dat de turbo defect is gegaan en dat er onderdelen van de turbo in de verbrandingsruimte terecht zijn gekomen waardoor meer schade is ontstaan.

Men stelt dat de schade is ontstaan door gebruik van onjuiste olie 5W30 in plaats van de voorgeschreven 0W30. Het is niet heel erg waarschijnlijk dat zo’n kleine afwijking in de specificaties tot deze schade zullen leiden.  Wie heeft deze afwijkende olie in de auto gedaan? Is er extern onderhoud uitgevoerd?

Ondanks dat de fabrieksgarantie in het beschreven geval verstreken is, maakt nog niet dat u als consument rechteloos bent! Afhankelijk van onder andere de oorzaak van het defect, de redelijke verwachting van het desbetreffende onderdeel (levensduur) en de mate van regulier onderhoud, zou u zich bij de verkoper in beginsel kunnen beroepen op `een soort van wettelijke garantie` (ofwel: conformiteit art 7:17 BW e.v.). Nu zal dus altijd eerst door een externe partij de oorzaak van de schade vastgesteld dienen te worden.

Voor meer informatie over conformiteit en voor ons stappenplan, verwijs ik u graag door naar onze site: Stappenplan klachten na aankoop.