Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kosten per kilometer

Vraag gesteld door C. Verspeek op 7 maart 2021

Vergoeding per gerede kilometer

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U vraagt naar de vergoeding per gereden kilometer van een auto.

Als het gaat om vergoeding van kilometers voor een bedrijf of bijvoorbeeld vrijwilligerswerk, dan is het een gewoonte dat in ieder geval de variabele kosten zijn gedekt. Dat zijn de kosten die direct in verband staan met de gereden kilometers. Dus brandstof, bandenslijtage, onderhoud en een gedeelte afschrijving. De meeste organisaties en bedrijven zitten op een vergoeding van zo'n 30 cent per kilometer, een gemiddelde ongeacht de auto waarin iemand rijdt.

Als het gaat om belastingaangifte dan mag u de werkelijke kosten bij medisch noodzakelijke kilometers aftrekken. Bijvoorbeeld bij bezoek aan medische specialisten in o.a. het ziekenhuis. Voor medische kilometers mag u dus daadwerkelijke autokosten fiscaal aftrekken inclusief de vaste lasten als Motorrijtuigenbelasting, verzekering en vaste afschrijving.

Voor dit jaarlijks terugkerend ritueel heeft de ANWB een Autokosten programma ontwikkeld om dat per individuele gebruiker te kunnen berekenen. Er zijn uiteraard wel wat gegevens nodig over de auto en over het gebruik. Wanneer dit correct wordt ingevuld, is het betreffende bedrag nagenoeg overeenkomstig de praktijk. De berekening kunt u vervolgens opslaan of uitprinten, mocht de Belastingdienst daar naar vragen.