Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kampeerauto BPM wanneer reeds betaald

Vraag gesteld door R. van Nienhuijs op 11 maart 2021

In onze missie naar het vinden van de ideale kampeerauto struikelen wij over een vraag over de BPM.

Uit ons onderzoek is duidelijk geworden dat bestelauto's tot 5 jaar BPM plichtig zijn. Wanneer deze om moet worden gekeurd naar kampeerauto betaal je BPM tot 17,5 jaar met een flinke korting zoals hier te zien is: https://www.customcamp.nl/weetjes/bpm-kampeerauto/

Verder staat er op diverse plekken dat de verkoper verantwoordelijk is voor het afdragen van de BPM. Dit is natuurlijk niet mogelijk wanneer ik de bestelauto reeds heb gekocht en hem op eigen initiatief laat omkeuren tot kampeerauto. Of heb ik het mis?

Nu rijst de grote vraag, wanneer de BPM reeds betaald is in een eerder stadium in het leven als bestelauto, dient er dan alsnog BPM betaald te worden bij het omkeuren naar kampeerauto?

Heeft het verder nog invloed of het een BTW of Marge (BTW is reeds betaald door eerdere eigenaar) auto betreft? Of heeft dit geen invloed op de BPM maatregelen?

Wij horen het graag van jullie! Alvast bedankt voor de reactie.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de BPM wanneer u een bedrijfswagen gaat ombouwen als kampeerauto.

Dan is er formeel inderdaad nog sprake van een restant aan BPM. De auto wordt dan immers beschouwd als personenauto waar BPM voor is uitgevonden. De verkoper die u deze auto als bedrijfswagen heeft gekocht heeft hier met terugwerkende kracht niets mee te maken. Voor een indicatie van het BPM restant verwijs ik u naar deze calculator. U selecteert de gesloten besteluitvoering met juiste wielbasis, motortype, etc. en u weet waar u aan moet denken aan openstaand BPM bedrag. BTW is in ieder geval niet aan de orde.