Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Elektrische of hybride auto geschikt bij zelden rijden?

Vraag gesteld door op 5 maart 2021

Onze auto is nu 14 jaar oud en zal een keer vervangen moeten worden. Met 2030 in zicht denk ik aan een elektrische, eventueel een hybride auto, maar dat roept de volgende vraag bij mij op.
Wij gebruiken onze auto voornamelijk voor de vakantie (meestal de zuidelijke helft van Frankrijk) en daarnaast zo nu en dan nog voor wat kortere afstanden in Nederland. We rijden zo ongeveer 5.000 km. per jaar.
Los van het feit dat de auto geschikt moet zijn om een vouwwagen te trekken, vraag ik mij af of wij überhaupt wel een elektrische of hybride auto kunnen gebruiken, omdat hij dus vrij veel stil staat.
Kunt u ons hierin adviseren?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U vraagt of een elektrische- of hybride auto geschikt is in uw gebruiksomstandigheden. U rijdt 5000 km per jaar en er moet een vouwwagen kunnen worden getrokken.

Een elektrische auto zou ik (op dit moment) eerder aanbevelen aan iemand die meer rijdt dan 5000 km. Het voordeel van een elektrische auto zit 'm juist in de lage mate van vervuiling gedurende de levensduur, dus bij gebruik.

Als de auto het merendeel van de tijd stil staat is dat zonde van de gebruikte grondstoffen. Het potentieel van de accu's om na milieubelastende productie uiteindelijk bij te dragen aan minder CO2-uitstoot en een betere luchtkwaliteit wordt bij een dergelijk beperkt gebruik ook maar heel beperkt benut. Dat geldt in wat mindere mate ook voor hybride-auto's. Bovendien is bij weinig kilometers per jaar de totale uitstoot ook minder, dus is een benzine-auto in verhouding minder schadelijk.

Ik raad een elektrische auto in uw geval niet sterk af, uiteindelijk stappen we een keer van de fossiele brandstof af, maar in het grote geheel zou ik de elektrische auto en vooral de accu gunnen aan iemand die hem flink gaat gebruiken.