Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Diesel vs benzine

Vraag gesteld door P. de Wyn op 4 maart 2021

Ik rijd op dit moment gem 20.000 km per jaar en ik weet dat mijn huidige ford focus 2004 benzie aan vervanging toe is. Wat is nu voordeliger om te gaan rijden Benzine of Diesel en ik wil wel weer graag een Focus rijden

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U wilt een nieuwe of gebruikte Ford Focus kopen en vraagt of diesel of benzine de voordeligste keuze is. Bij een nieuwe is dat niet het geval. Bij 20.000 km per jaar en 5 jaar gebruik kost de dieselversie een kleine 10 cent per kilometer meer oftewel zo'n 155 euro per maand.

Bij een gebruikte Focus zijn er nog wat meer factoren. De afschrijving is momenteel hoger van een dieselauto. We moeten dus rekening houden met een lage restwaarde, maar dat zorgt er ook voor dat gebruikte dieselauto's voor een lagere prijs zijn aan te schaffen. Het gemiddelde omslagpunt ligt ook bij gebruikte auto's al ver boven de 20.000 km als we uitgaan van een gelijke aanschafprijs. Met een diesel is het bij 20.000 km alleen mogelijk om goedkoper uit te zijn als de aanschafprijs fors lager ligt dan die van de benzineversie. Het is dan wel appels met peren vergelijken, maar gelukkig kan dat in onze applicatie Autokosten op anwb.nl. In dat programma kunt u de autokosten uit laten rekenen van de auto's die u op het oog heeft voor wat betreft bouwjaar, leeftijd, kilometerstand én brandstofsoort.